Bra-att-ha

Jag gör en liten lista på vad jag har köpt in för att sy det jag syr. Detta är ju en hobbysömmerskas lista och bör inte ses som fakta. Jag började ju sy i våras och lär mig på egen hand så det finns säkert små fel i listan nedan. Men jag hade velat läsa en sådan här lista när jag köpte overlocken i våras.

 • Tvillingnål för strechatt ha för att kunna göra elastiska fållar. det blev två raksömmar på rätsidan och en sicksack på undersdan med elasticitet i. Alternativt kan man göra en smal sicksack i fållen för att få elasticitet. Skiljer enormt i pris har jag märkt. Hos mina Bernina-affär tar de 45:- för 2 st. En annan butik i Majorna tar 52:- för 1.
 • Sömometer– gör det betydligt lättare att måla mönstret på tyget när man vill lägga till sömsmån. Min köptes på Stoff&Stil
 • Bra tygsaxar– jag fick ett fantastiskt kit på köpet när jag beställde min overlock från England. Egentligen räcker det ju med bara en sax.
 • Kritor/pennor att rita mönster med– jag älskar mitt nyinköpta kit, men annars finns det ju vanliga pennor att använda som inte kostar många kronor.
 • Mönsterpapper- jag har köpt ett specialpapper från BibbisTextil”Non voven”. Men vanligt fungerar ju lika bra det. Bibbi som för övrigt är fantastiskt trevlig och skickar grejer med vändande post om man bara beställt en gång innan av henne så hon vet att man brukar betala. Bra priser dessutom.
 • Knappnålar
 • Vanliga symaskinsnålar- Tänk på att det finns olika nålar för olika tyger. Ett strechtyg skall inte ha en lika spetsig nål som andra tyg eftersom man då kan göra hål i det stickade tyget. En lite trubbigare nål flyttar isär trådarna i tyget och det håller bättre i sömmarna. Strechnålar står oftast markerade med just ”strech” på förpackningen.
 • Tång till tryckknappar- från början hade jag ingen tång utan hamrade i knapparna. Det var en mardröm och jag gjorde sönder den ena efter den andra. Men hos Bibbi köpte jg en PRYM-tång som är helt fantastisk. Knapparna är ganska dyra, men jag köpte på mig enn 500-pack för helt OK pris hos Bibbi. Det finns annars snorbilliga knappar på Stoff&Stil som man hamrar i.
 • Skärplatta med rullkniv och linjalabsolut inget måste, men oerhört skönt att ha, mina är köpte på Stoff&Stil
 • Måttband- Säger sig självt kanske
 • Vliseline- Att stryka på för att stärka vissa delar av plagg eller projekt. Jag använder det inte så mycket men det behövs ibland för det jag syr, vid appliaktioner och så. Ibland står det i mönstren att man behöver vliseline för att förstärka axlarna. Då brukar jag istället ta vanligt bomullsband och sy mast i axelsömmen.
 • Bomullsband– Att sy fast i axelsömmen så den inte drar sig på tröjor. Annars kan man klippa ut i trikå-tyg i den stumma riktningen. Men bomullsband finns ju att köpa billigt på ex. coop.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s