Snyggt fålltillägg

Flera gånger i syforum på internet har frågan kommit upp om fållar som inte blir snygga. Jag har försökt svara, men det har varit svårt att förklara vad jag menat när jag inte kunnat rita eller visa på riktigt. Det har handlat om fållar som blir vågiga eller drar ihop sig och som blir svåra att sy snyggt helt enkelt. Nedan följer en liten beskrivning på hur jag tänker med fålltillägget för att få en snygg fåll.

Jag visar på en ärm som sluttar lite inåt. Men samma problem, fast tvärtom, uppstår ju när man exempelvis skall fålla en klänning som sluttar utåt. Har man en rak fåll blir det inget problem eftersom den just är rak, som längst ner på en rak tröja. Då är det ju bara att fortsätta rakt ner helt enkelt.

Problemen är alltså:

  • För lite tyg längst ner på fålltillägget (såsom på en ärm som jag visar på här nedan)
  • För mycket tyg på fålltillägget (såsom på en klänning som är A-linjeformad)

Jag ritar alltid mina mönster på byggplast med permanent penna. Mycket lättare att se än genom vanligt mönsterpapper. Det blir billigt också. Vill jag göra ändringar kan jag dessutom enkelt byta färg på pennan. För att spara lite tid när jag skall klippa ut brukar jag även måla med sömnsmånen på mönstret så är det bara att nåla och klippa sedan.

1. Ärmen såsom den är ritad från mönstret

2. Jag har ritat in 1 cm sömnsmån på sidorna och ritat en streckad linje ungefär där jag vill att fållsömmen skall vara

3. Jag viker plasten utmed den horisontella linjen (fållen)

4. Sedan ritar jag på plastens baksida hur fålltillägget måste se ut för att bli ”rätt” när man sedan fållar5. Såhär ser det ut när jag ritat

6. På denna bild har jag klippt rent och försökt att visa med det röda strecket hur fel det blir om man bara fortsätter längs de vertikala ärmlinjerna. Då är det alldelles för lite tyg när man viker upp kanten och skall fålla sedan.

Med en kjol blir det alltså tvärtom. Fortsätter man bara A-linjen rakt ut kommer man ha alldeles för mycket tyg när man viker upp kanten och skall fålla upp den.

Hoppas detta kan hjälpa någon. Och kommentera gärna om något var otydligt så jag kan rätta till det. Nu har jag ett inlägg jag kan länka till om frågan dyker upp igen…

10 kommentarer på “Snyggt fålltillägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s