Ankare och beskrivning av kanal med knapphål

20150530_896520150530_8982Kanske är det det faktum att jag haussade klänningen som en riktig PIRAT-klänning (det är mycket pirater som gäller hos dottern just nu) eller att den har ett snöre man kan knyta, som gör att hon vill ha denna dygnet runt. Den är smutsig, men hon är lycklig med den på och jag får inte tvätta den än – men ikväll åker den in i maskinen. ”Sy en till med en gång MAMMA!!!! Den skall vara klar NU!” Hälsade hon igår kväll.

Tyget heter Drawn Anchors och kommer från Tyglycka. 3exter har för övrigt gjort en randig knapp som matchar.

Det är så fint med en liten snörning i midjan och häromdagen publicerade jag en dress med knytning i midjan (med valarna på) som fick väldigt bra respons. Men det genererade också lite frågor om hur jag gjorde kanalen. Så jag tänkte passa på att beskriva hur jag gör kanalen för snörningen.

20150530_8952

 

Många maskiner har ju pressarfot för automatiskt knapphål. Men jag gillar att göra det manuellt. Jag har en av de vanligaste maskinerna på marknaden, en mekanisk Elna Easy Jeans (3210).

  • Först pressar jag på mellanlägg på tygets baksida. Använder man vävt tyg är inte det lika viktigt. Men det är ändå skönt att ha det mer stabilt.
  • Jag ville göra ett ganska litet knapphål, så jag valde bredden 4. Stygnlängden satte jag på ganska nära 0 och på söm-valet så valde jag såklart knapphål (söm 19 i mitt fall). Jag bytte även pressarfot som är anpassat för manuella knapphål.

20150530_8957

  • Nästa steg var att sätta ner nålen där jag ville påbörja mitt knapphål. Det börjas sy i underkant. Allra bäst är ju såklart att testsy på en provlapp först. Ser sömmen konstig ut så brukar det finnas en spak för att reglera det. På min maskin står det ”BH” med + och – på själva friarmen. Där kan jag finjustera sömmen om det inte ser bra ut. Kom även ihåg att dra ner spaken för knapphål som sitter i maskinens bakkant.
  • Nu är det bara att börja sy. Först syr min maskin nederkantens långa stygn och sedan backar den bakåt (se bilden ovan till höger). När knapphållet har rätt storlek så stannar jag maskinen och drar spaken mot mig. Sedan börjar jag sy igen. Då gör maskinen den övre delens stygn och fortsätter sedan framåt.
  • I mitt fall måste jag komma ihåg att vrida på vredet för sömnadsval lite grann inför nästa knapphål. Så att maskinen förstår att det är ett nytt hål som skall sys och därför börjar med rätt sorts stygn.20150530_8962
  • När två knapphål är sydda så markerar jag ut var övre delen av kanalen skall sys. Eller rättare sagt så markerar jag strax ovanför där den skall sys så att jag kan lägga min förberedda remsa på linjen och sy fast den. Sedan syr jag fast remsan även i underkant. Jag brukar börja och starta mellan knapphålen, för då kan jag även göra en vertikal söm mellan dem för att sy fast remsan även i kortändarna.
  • Remsan är gjord av kantband som jag har sytt ihop. Denna trär jag igenom knapphålen med hjälp av en säkerhetsnål.

En kommentar på “Ankare och beskrivning av kanal med knapphål

  1. Pingback: Byxor med spetssnöre | Brallan by Alice

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s