Tutorial snurrkjol

IMG_0463IMG_0450Då var det dags att plocka fram matematikkunskaperna. Det är nämligen lite sådant man behöver för att göra sig en perfekt snurrkjol. Något särskilt mönster tycker jag är helt onödigt att köpa. Det är bara matte. Här blev det en helcirkelkjol, fast uppdelad i 2 halvor så att tygets mönster passar bättre in.

omkrets_och_area_06Det är radien jag vill åt! Först vill jag ta reda på vilken radie jag behöver till midjans öppning.

omkrets = 2πr      ⇒     omkrets/2π = r

På denna utgick jag från att omkretsen på midjehålet skulle motsvara ca 55 cm efetrsom den överdel jag använde mig av var ungefär så i nederkant ⇒ 55/(2 x 3,14) Det är bara att skriva in det i Google så får ni svaret ≈8,8. Till detta måttet skall jag lägga till hur lång kjol jag vill ha. I detta fall 50 cm. Lite sömnsmån och avrundning ger 60 cm. Det i sin tur innebär att tyget måste vara minst det dubbla på fullbredd.

IMG_0419

  1. Bild 1 visar när jag viker tyget på bredden så att jag får ett 120 cm brett tygstycke (dvs. 60×2 från uträkningen ovan).
  2. På bild 2 har jag klippt bort överflödiga tyget så att jag har kvar ett dubbelvikt tygstycke som är i sin helhet h60 cm b 120 cm
  3. På den tredje bilden har jag vikt tyget till en triangel för att inte behöva göra lika många markeringar. Sedan mäter jag 60 cm från kanten (ni ser hur jag lagt linjalen) och gör markeringar längs tygstycket.

IMG_0424

  1. På bilden till vänster har jag dels klippt bort enligt markeringen jag gjorde på bild 3 ovan. Sedan har jag klippt bort de 8,8 cm för midjan (se uträkningen ovan).
  2. Till sist lägger jag min halva cirkel räta mot räta och klipper ut en del till som är likadan. Sedan syr jag ihop sidorna så jag får en hel cirkel och till sist syr jag fast den i överdelen.

IMG_0454

Klänningen var för övrigt en beställning från dottern. Hon skulle på princesskalas och ville ha en klänning med prinsesskronor och snurrkjol. I present ville hon ge en matchande klänning till kompisen. Tyget kommer från Tyglycka, men säljs inte längre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s